29 Temmuz 2015 Çarşamba

YUFKA MANTISI





 MALZEMELER
  • 3 adet yufka
  • 250-300 gram dana kıyma
  • 1 adet büyük boy kuru soğan
  • 1/2 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 8-10 çorba kaşığı yoğurt
  • 1-2 diş sarımsak
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çorba kaşığı tereyağı
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 1 çay bardağı kadar sıcak su
  • Sıvı yağ
  • Kuru nane
  • Pul biber

HAZIRLANIŞI

Yufkalar tam olarak ortadan ikiye kesilir. Kıyma, tuz, karabiber ve rendelenmiş soğan iyice harmanlanır ve bu karışımda altı eşit parçaya bölünür. Sırasıyla her yufkanın yuvarlak olan kenarına kıymalı harç eşit olarak yayılır ve uç kısımdan başlanarak sıkıca sarılır. Yufka ruloları yaklaşık bir parmak kalınlığında kesilerek, yağlanmış dikdörtgen borcama yan yana dizilir (mantının hazırlanışını aşağıda ki resimlerde göstermeye çalıştım).

Tüm yufkalar sarılıp hazır olduğunda, üstlerine sıvı yağ sürülerek önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında üzerileri kızarana dek pişirilir. Bu esna da sarımsaklı yoğurt ve salçalı sos hazırlanır. Sarımsaklar rendelenerek yoğurt ve tuz ile karıştırılarak sarımsaklı yoğurt elde edilir. Bir küçük sos tenceresinde ise tereyağ eritilerek, kokusu çıkana dek salça kavrulur. Son olarak sıcak su ilave edilerek 2-3 dakika kadar sos pişirilir. Mantılar kızardığında ve fırından alınıp ilk sıcağı çıktıktan sonra tek tek parçalanarak servis tabaklarına alınır. Üzerlerine sırasıyla salçalı sos, sarımsaklı yoğurt ve tekrar salçalı sos ilave edilir. Pul biber ve kuru nane serpilerek sıcak servis yapılmak üzere hazır hale getirilir.

Afiyet olsun...





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder