12 Aralık 2015 Cumartesi

ERİŞTELİ BUĞDAY ÇORBASI




Aşure günleri dışında buğdayı tüketme alışkanlığı pek yoktur... Gıda ürünlerinin birçoğunda katkı maddesi olarak tükettiğimiz halde, yemeklerimizde tane tane tüketmiyoruz. En azından biz...Halbuki bağırsakları çalıştırır, kabızlığı önler, mideyi korur... Özellikte mide hazımsızlıklarında buğdaydan yapılan çorbaya nane ilave edilirse hazımsızlığı gidermeye yardımcı olacaktır. Tüm yararlarını internette okuduktan sonra dayanamayıp çorbalarıma bir yenisini eklemek istedim ve bu çorbayı yaptım. Sizlerle paylaşmaktan çok memnunum.  Biz eşimle çok beğendik, eminim siz de beğeneceksiniz... 


MALZEMELER

  • 1 su bardağı haşlanmış aşurelik buğday (yarma, dövme)
  • 1/2 çay bardağı sıvı yağ/zeytinyağ 
  • 1/2 su bardağı erişte
  • 1 adet orta boy soğan
  • 2 su bardağı yoğurt
  • 1 adet yumurta sarısı
  • 1 çorba kaşığı un
  • 1 su bardağı et suyu
  • 7 su bardağı su
  • 1 tatlı kaşığı tereyağ
  • 1 tatlı kaşığı kuru nane
HAZIRLANIŞI

Orta boy bir tencere içerisine sıvı yağ alınarak, küçük küçük doğranmış olan soğanlar hafifçe kavrulur. Bu esnada yoğurt, un, yumurta sarısı bir çırpıcı yardımı ile derin bir kasede hazır hale getirilir. 

Kavurma işlemi tamamlanınca, soğanlara et suyu ve su ilave edilerek kaynatılır. Kaynadığında önceden haşlanmış olan buğday ve erişteler de ilave edilir. Yaklaşık 5 dakika sonra eriştelerde piştiğinde, çorba suyundan alınarak ılıklaştırılmış yoğurtlu karışım azar azar tencereye ilave edilir. Bu esnada bir çırpıcı ile çırpma işlemine devam edilir. Kaynadıktan sonra ocağın altı kısılarak, yaklaşık 10 dk pişirilir. 

Hazır olduğunda tereyağı eritilerek kuru nane ile hazırlanan sosu ile sıcak servis edilir. 

Afiyet olsun...

NOT: Çorbayı hazırlarken, benim gibi buzluktan çıkarttığınız et suyunu ve buğdayları direk tencereye ekleyebilirsiniz. Hemen sıcaklık ile eriyerek karışacaktır.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder