6 Eylül 2016 Salı

MERCİMEKLİ BÖREK



MALZEMELER
  • 3 adet yufka
  • 1 su bardağı yeşil mercimek
  • 1 adet orta boy soğan
  • 1 tatlı kaşığı salça
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 1 su bardağı su
  • 1-2 çay kaşığı pul biber
  • Yarım çay kaşığı karabiber
  • Yarım çay kaşığı kimyon
  • 1-2 çay kaşığı tuz
Üzeri için;
  • 1 adet yumurta sarısı
  • Çörek otu ve susam
HAZIRLANIŞI

Böreğin yapımına başlamadan önce yeşil mercimekleri haşlayıp hazır bulundurulur.

Bir tavada küçük küçük doğranmış olan soğanlar 1-2 çorba kaşığı sıvı yağ içerisinde kavrulur. Soğanlar kavrulduğunda salça ve baharatları eklenerek birkaç dakika daha kavrulur. Ardından haşlanmış yeşil mercimek ilave edilip yaklaşık beş dakika kısık ateşte pişirilir ve ocağın altı kapatılır. Böylece iç harcı hazır hale getirilir. Bir başka kase içerisinde de su ve sıvı yağ karıştırılarak sosu hazır hale getirilir.

Yufkalar ortadan ikiye bölünerek üç yufkadan altı parça yufka elde edilir. İlk olarak birinci yufka tezgaha serilir ve üzerine hazırlanan sostan bir fırça yardımı ile bolca sürülür. İkinci yufka tam üzerine yerleştirilir ve altı eşit parçaya bölünür. Geniş kenarına mercimekli harçtan eklenerek, sigara böreği yapımında olduğu gibi sıkıca sarılır. Sos içerisine batırılarak yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilir. Diğer yufkalara da aynı işlem uygulanarak toplam 18 adet börek elde edilmiş olunur. Üzerilerine yumurta sarısı sürülür, çörek otu ve susam serpilir. 180 derecede ayarlanmış fırında yaklaşık 20-25 dakika üzeri ve altı kızarıncaya dek pişirilir. 

Afiyet olsun...









Hiç yorum yok:

Yorum Gönder